Jedzenie i yerba mate

Jedzenie i yerba mate

Kuchnia paragwajska przypomina kuchnie hiszpańską. Podstawowe jej składniki, to wołowina i soja. Najpopularniejsze danie paragwajskie składa się z jajek z kukurydzą, wołowiną i warzywami. Tradycyjną potrawą jest na przykład parrillada, czyli różne kawałki mięsa opiekane nad ogniem, mazamorroa – kleik kukurydziany, sopa paraguaya – specjalne pieczywo kukurydziane z serem i cebulą, chipa – chleb z manioku z jajkiem i serem. Najbardziej znanym produktem spożywczym pochodzącym z Paragwaju jest słynna yerba mate, czyli zawierający kofeinę, spożywany na gorąco napój. Sporządza się go z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwa yerba mate pochodzi prawdopodobnie z czasów jezuickich (yerba – ziele, mate-tykwa). Według podań, zakonnicy zauważyli, że miejscowi Indianie chętnie używają liści rośliny zwanej później ostrokrzewem paragwajskim, żucie których niwelowało zmęczenie, uczucie głodu, poprawiało proces myślenia. Zaczęli sporządzać napary z tej rośliny i zastępować nimi herbatę. Założyli plantacje ostrokrzewu paragwajskiego i eksportowali go do Europy – aż do likwidacji zakonu i misji. Wraz z jezuitami yerba mate odeszła w zapomnienie na sto lat, do czasu kiedy Frederico Neuman założył swoją pierwsza plantację w 1892 roku i rozpowszechnił yerba mate tak skutecznie, że stała się narodowym napojem nie tylko Paragwaju, ale również Argentyny i Brazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *