Warta poznania kuchnia paragwajska

Warta poznania kuchnia paragwajska

Paragwaj nie jest jeszcze typowo turystycznym krajem – wielu turystów zatrzymuje się tu tylko przejazdem, zwiedzając inne kraje Ameryki Południowej. Nie najlepsza infrastruktura drogowa, dwie niewielkie linie kolejowe, a tym samym brak dobrych i szybkich połączeń, są utrudnieniem dla turystów. Ale jeżeli ktoś ma ochotę na kontakt z prawdziwą naturą, można śmiało Paragwaj polecić. Subtropikalny klimat zapewnia dobrą temperaturę przez cały rok, jedynie pora deszczowa jest pewnym utrudnieniem. Nie znajdziemy tu wielu zabytków, jedynie ruiny po misjach jezuickich oraz zabytki architektury kolonialnej, warto jednak zajrzeć do większych miast. Jak w każdym kraju świata, tak i tu można poznać ciekawe smaki, koniecznie trzeba więc spróbować paragwajskiej kuchni. Ze względu na rozpowszechniona hodowlę bydła, dostaniemy tu steki z wołowiny najlepszej jakości. Stada bydła mają pod dostatkiem wspaniałej trawy na pastwiskach, smakosze uważają, że wołowina z Ameryki Południowej jest najlepsza na świecie. Kuchnia w Paragwaju zbliżona jest do hiszpańskiej. Ale, ponieważ uprawia się tu dużo soi i kukurydzy, te produkty są popularne na równi z wołowiną. Używa się ich do wielu potraw. Z kukurydzy wypieka się chleb, robi się kleiki, dodaje do sosów, oraz do mięsa. Popularny jest również maniok, podawany w formie pieczywa z jajkami i serem. A do picia, oczywiście yerba mate.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply