Kuchnia paragwajska

Kuchnia paragwajska

Niemożliwością jest by odwiedzić wybrany kraj i nie zasmakować specjałów, jakie tam się jada. Podczas gdy w Polsce, serwuje się pierogi ruskie, schabowe czy inne babcine przysmaki w Paragwaju, gdzie kuchnia jest wielce zbliżona do kuchni hiszpańskiej furorę robi wołowina i soja. Tradycyjnymi i podstawowymi daniami w jadłospisie Paragwajczyków są m.in. parrillada, czyli kawałki mięsa opiekane nad ogniem, kleik kukurydziany, sopa paraguaya – chlebek kukurydziany z cebulką i serem, bori-bori, zupa z kurczaka z dodatkiem klusek kukurydzianych oraz chipa chlebek z manioku z jajkiem i serem. Sławna też jest Surubi, ryba z rzeki Parana, która podaje się na miliony sposobów, chorizos- paragwajskie kiełbaski Głównym napojem jest wspominana już wcześniej yerba mate, podawana i na ciepło i na zimno sączona przez słomkę. Z napojów alkoholowych na uwagę zasługę piwo podawane w butelkach- Bariera oraz wódka produkowana z trzciny cukrowej. Nie trudno się domyślić, iż podobieństwo do Hiszpan w przygotowywanym jedzeniu zawdzięcza się koloniom i mieszaniem kultur, które jak widać zdołały przetrwać po dziś dzień. Rzeki bogate w jadalne zwierzęta morskie, idealne warunki do uprawy i bogata szata roślinna sprawiają, iż Paragwaj sam w sobie jest rajem dla smakoszy, a każdy kto go odwiedza nie odmówi sobie skosztowania tutejszych specjałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *