Południowoamerykańskie przysmaki z Paragwaju

Południowoamerykańskie przysmaki z Paragwaju

Poznawanie nowych krajów, miejsc wynika nie tylko ze zwiedzania zabytków, kontaktu z przyrodą, naturą, która akurat w Paragwaju jest naprawdę nie bywałej urody. Znakomitym sposobem na poznanie nowej kultury, społeczeństwa, jest poznanie jej dosłownie od kuchni. Z każdej podróży można przywieźć do domu garść przypraw, nowych przepisów, które okraszone wspomnieniami dadzą najlepszy posiłek dla znajomych i rodziny. Paragwajska kuchnia to mieszanka kuchni Ameryki Południowej z hiszpańską. Ze względu na obfitość owoców, warzyw i znakomitej jakości wołowinę – stada bydła pasą się na olbrzymich pastwiskach, porośniętych aromatyczną, nieskażoną trawą i ziołami – te trzy składniki przewijają się w tutejszej kuchni. Podstawą wielu dań są wołowina, soja i kukurydza. Tradycyjną potrawą serwowana podczas wielu okazji jest parrillada, czyli różne kawałki mięsa wołowego, opiekane nad ogniem, podawane z warzywami. Mazamorroa, to kleik kukurydziany, jako dodatek do warzyw lub mięsa. Bardzo popularną przekąską jest mały chlebek typu pita, z mąki kukurydzianej, podawany z serem i cebulką. Czasem, ciasto kukurydziane mieszane jest z serem przed upieczeniem. Odmianą tej przekąski jest chlebek z mięsnym nadzieniem, lub chipa, czyli chlebek z manioku z jajkiem i serem. Bori-bori jest gorącą zupą z kurczaka i kluseczkami kukurydzianymi. Do picia jest wszechobecna yerba mate, po ulicach ludzie spacerują popijając ten ożywczy napój.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *