Kulinarne podróże po Włoszech

Kulinarne podróże po Włoszech

Włochy to kraj, który stał się ojczyzną tak zwanego ruchu slow life i związanego z nim ruchu slow food. Ten ostatni polega przede wszystkim na wykorzystywaniu w kuchni tradycyjnych i naturalnych smaków oraz korzystanie z miejscowych produktów., gotowanie charakterystycznych dla danego rejonu potraw, a w przypadku podróżowania, kosztowania dań typowych dla odwiedzanych miejsc. Oczywiście Włochy mają w tym względzie do zaoferowania bardzo wiele. Przecież to właśnie stąd pochodzą wspaniałe makarony, risotta oraz pizze. Jednak nie tylko. Trzeba pamiętać, że Włochy to także ojczyzna wyśmienitych win. I to często degustacja właśnie różnych gatunków tego trunku staje się powodem do wyruszenia w podróż i motywem przewodnim zwiedzania Włoch. Obecnie coraz częściej można spotkać się z wycieczkami, które organizowane są właśnie w celu poznawania smaków typowych włoskich win oraz przekąsek, takich jak na przykład potrawy z owoców morza czy też sery i włoskie szynki. Podróż taka najczęściej przybiera formę wycieczki objazdowej, podczas której odwiedza się różne gospodarstwa agroturystyczne rozsiane po wszystkich regionach kraju. Oczywiście oprócz degustacji miejscowej kuchni zwiedza ise także miejscowe zabytki. Dzięki temu podróż staje się jeszcze bardziej ciekawa. W jej trakcie z pewnością można spodziewać się wizyty we Florencji, Wenecji czy też Rzymie.